Vad gör en sakletare?

andralander sakletare
Vatten är jätteviktigt. Hemma hos Yu Shi Wei måste man koka vattnet först innan det går att dricka. Om man inte kokar det kan man bli sjuk av bakterierna som finns i vattnet.

Yu Shi Wei är elva år. Han bor med sin mamma och morfar i ett hus på den kinesiska landsbygden. Yu Shi Wei går i skolan varje dag i veckan och efter skoldagen arbetar han som ”sakletare”. Du kanske undrar vad han gör?

Namn: Yu Shi Wei
Ålder: 11 år
Går i årskurs: 5
Favoritämne: Idrott
Bor: Tillsammans med mamma och morfar i byn Jiang Wan i Kina
Djur: Ett par höns
Gör på fritiden: Hjälper sin morfar att leta efter saker och läser läxor

andralander sakletare2

Saker överallt!
Det ligger fullt av saker överallt och runtomkring hemma hos Yu Shi Wei. Det är kläder, plåtburkar, tidningar, muttrar och spikar. Allt möjligt. För Yu Shi Wei, hans mamma och morfar är de här grejerna inte skräp.

Kan man tjäna pengar på gamla saker?
Yu Shi Wei har det inte precis som vi i Sverige. Till exempel har hans familj inget kranvatten i huset och toaletten är ett litet skjul ute på bakgården. Alla grejer som Yu Shi Wei har hemma har han och hans morfar samlat för att tjäna lite extra pengar. På så sätt kan de köpa mat, lite kläder och betala skolavgiften.

Vattnet blir rent bara om man kokar det
Tidigt på morgonen innan Yu Shi Wei går till skolan hämtar hans mamma vatten från en brunn. Hon kokar en del av vattnet så att bakterierna dör. I Kina vill man oftast att vattnet ska vara varmt när man dricker det så Yu Shi Weis mamma häller det på termosar. För att det ska smaka godare använder hon teblad. Det andra vattnet använder familjen till att tvätta kläder och diska.

Ris och grönsaker
Yu Shi Wei äter ofta ris och stekta grönsaker till lunch. Han bor så nära skolan att han kan gå hem och äta hemma. Varje dag gör Yu Shi Wei läxor i fyra timmar. Oj! Så länge sitter ingen i Sverige som är elva år och gör läxor, eller hur? Allra helst vill Yu Shi Wei flytta till en storstad och bli polis när han blir vuxen. ”Det är min dröm”, säger han.

text Jessica Eriksson/Ewa Wymark foto Jessica Eriksson

Fler artiklar...

Copyright 2006-2016 just de' och upphovsman. Kontakt: justde', Storängsvägen 26 B4, 184 32 Åkersberga, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.