En get - den perfekta presenten

get1
Vilken är den mest lyckade present du någonsin gett bort? Minns du hur personen reagerade och hur roligt det var att kunna göra någon annan glad? Ja, då förstår du också hur Fedna, en tjej från byn Dano i Haiti, kände när hon fick ge sin bästa vän en get. Det kanske låter konstigt men för många människor i Haiti är en get den perfekta presenten!

Fedna och Anaika har varit bästisar så länge de kan minnas. De kommer från samma by, går i samma klass och brukar leka varje dag efter skolan. De har också gått igenom väldigt jobbiga saker tillsammans. Deras hemby Dano har drabbats av både orkaner, översvämningar och nu senast en stor jordbävning. Dessa katastrofer har förstört många hus i Dano och dödat många boskapsdjur.

Getterna dog
Både Fedna och Anaikas familjer förlorade sina getter och höns på grund av jordbävningen. Det var svårt för familjerna när getterna dog.
De behöver djuren för att klara sig. Man använder nämligen getter som ”säkerhet”. Om någon i familjen till exempel blir sjuk och behöver mediciner, eller om huset förstörs av en storm, då säljer man en get för att få pengar. En get fungerar lite som ”sparpengar på banken”, kan man säga!

En get som present
För att hjälpa barn som Fedna och Anaika efter jordbävningen så startade svenska biståndsorganisationen Hoppets Stjärna ett så kallat get-projekt. Ungefär så här går det till:

1. Snälla människor i Sverige ger lite pengar till Hoppets Stjärna

2. Hoppets Stjärna använder pengarna för att köpa getter till fattiga familjer i Haiti.

3. När en get får sin första killing så ger familjen som äger geten bort killingen till en annan fattig familj.

Gåvan tar aldrig slut!
Visst är det bra? Den som en gång fick ta emot hjälp får sedan ge den vidare! På så vis växer gåvan. Fler och fler människor får uppleva hur bra det känns att hjälpa någon annan. Det blir en present som bara fortsätter växa kan man säga. Vilken tur att det finns människor i Sverige som tycker om att ge. På så sätt får fattiga familjer i Haiti ta emot getter i flera år framåt!

get2

Gissa om flickorna var lyckliga den dagen då Fedna kunde ge sin bästis en get! Och gissa om Anaika var glad över att få en. Det gick nästan inte att säga vem som gladast: den som fick ta emot eller den som fick ge. Det kanske var lika roligt. Vad tror du?

text Tony Boursiqout/Jessica Eriksson
foto Tony Boursiqout

Fler artiklar...

Copyright 2006-2016 just de' och upphovsman. Kontakt: justde', Storängsvägen 26 B4, 184 32 Åkersberga, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.