Möt Baatar och hennes släkt

baatars-mamma
Det har kommit en STOR och blyg katt till Sverige och Orsa Björnpark. Katten är en snöleopardhona! Hon heter Baatar och är född på ett zoo i Spanien.
(Bilden visar Baatars mamma)

I Orsa Björnpark finns redan flera vilda djur, som varg, lo, järv, berguv och brunbjörn.
I parken finns även tigrar och persiska leoparder. Snöleoparden Baatar som nu flyttar in är två år och kommer att få en egen anläggning.

Hej Pernilla Thalin på Orsa Björnpark! Så spännande att ni tar emot en snöleopard.
– Ja. Vi hoppas att Baatar kommer att trivas hos oss i Orsa.

Har ni planerat att den här snöleopardhonan ska föda ungar hos er?
– Nej, Baatar är för ung och vi har inte någon hane till henne än.

Hur ser det ut i den miljö där snöleoparder bor egentligen?
– De lever i en väldigt otillgänglig miljö på hög höjd, cirka 3-5 000 meter över havet!

Ni har många rovdjur i parken. Är inte de farliga?
– De flesta rovdjuren är farliga om man utsätter dem för situationer som de inte gillar. Vi jobbar väldigt mycket med säkerhet och tänker mycket på dagliga rutiner. Vi är aldrig inne hos de farliga djuren utan har alltid galler mellan oss och exempelvis björnar och tigrar och leoparder. Fast till lodjuren, vargarna och järvarna går vi oftast in i samband med matningen eller om vi ska laga något som är trasigt i deras inhägnad.

Om man vill bli djurskötare, hur gör man då?
– Den som vill bli djurskötare går en speciell gymnasieskola i tre år med inriktning på naturbruk och djurvård. I parken hos oss har vi även anställda som är biologer, zoologer och veterinärer.

Fler artiklar...

Copyright 2006-2016 just de' och upphovsman. Kontakt: justde', Storängsvägen 26 B4, 184 32 Åkersberga, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.