Lukas = mästerdetektiv Lasse

webb 4-7-LD-VBH LasseMaja2
Det är en regnig söndag i Solna, norr om Stockholm. Himlen är grå och solen går inte att få syn på, men Lukas ser ändå glad ut när jag träffar honom. Det är kanske inte så konstigt – den 11-åriga killen som tyckte om att spela in småfilmer med sina kompisar har blivit skådespelare på riktigt.

Lukas första film, LasseMajas detektivbyrå – von Broms hemlighet, hade biopremiär hösten 2013 och släpptes på dvd i februari. Om några månader har Lukas andra LasseMaja-film premiär – Stella Nostra.
– Jag kan fortfarande inte fatta att jag är med i en film! ler Lukas.

 

Lukas hade egentligen inte tänkt bli skådespelare. Han har visserligen alltid gillat att spela teater, men helst ville han bli fotbollsspelare. I fyran började han dock på skolan Kulturama, som hade olika inriktningar. Lukas valde dans-sång-teater. När LasseMaja-filmerna skulle spelas in kom ett sök-team till skolan.
– Jag tänkte: Varför inte söka?
Och det gjorde jag. Några dagar senare ringde de tillbaka och ville se mig spela ännu mer, berättar Lukas. Jag provade fem-sex gånger. Till slut spelade jag tillsammans med Amanda Pajus. De tyckte att vi passade bra tillsammans, så jag fick rollen som Lasse och hon blev Maja.

Hur var det att spela in film?
– Från början var jag bara jätteglad över att få vara med i filmer! Men det är ansträngande! Jag förstod inte hur mycket tid det skulle ta – sex timmar varje dag. Det är ju ett jobb! Samtidigt var det så värt det! Det är en chans som kanske bara kommer en gång i livet.

Var det som du trodde?
– Det var mer folk än jag trodde under själva inspelningen. Det kunde liksom sitta femtio till sextio personer med datorer bakom kameran. Det var coolt.

Vad var lätt?
– Det var inte särskilt svårt att leva mig in i rollen, även om vi spelade in filmen med något som kallas ”green screen”. Då hade vi inga riktiga miljöer utan spelade in scenerna framför en grön duk. Platserna i staden är alltså animerade.

Vad var svårt?
– Det svåra var nog att öva, eftersom man inte visste hur miljön skulle vara. Men så fort man fick se en bild var det lättare.

Var det svårt att lära sig repliker?
– Det var faktiskt enklare än jag trodde. Innan jag somnade läste
jag samma rad flera gånger tills
den satt.

Var det långtråkigt någon gång?
– Ibland. Speciellt när vi spelade in första filmen. Då var allt nytt med teknik, för alla. Vi hade en slags robot med en filmkamera och ibland la den av. Det kunde ta lång tid att få igång den igen. Men då brukade jag göra läxor eller prata med de andra skådespelarna.

Hur var det att spela mot Amanda Pajus, som är Maja i filmerna. Är ni bra kompisar?
– Ja, vi blev som syskon. Det var jättekul att lära känna henne. Vi är bra kompisar i dag men hon bor i Linköping. Vi sms:ar ibland och frågar hur det är.

webb 4-7-LD-VBH LasseMaja1

I den första filmen spelar du också mot kända skådespelare som Peter Magnusson. Hur var det?
– Första gången var jag nervös: Jag ska träffa den kända komikern Peter Magnusson! Det kändes sjukt. Men det var en inspiration. De andra skådespelarna gav tips på hur man kunde lära sig replikerna så att det blev enklare.

Vad tycker du om LasseMaja? Har du läst böckerna?
– Ja, jag har läst alla! Jag var värsta LasseMaja-nörden! Det känns helt sjukt att jag har fått vara Lasse nu!

Gillar du att läsa deckare?
– Ja, jag älskar deckare. Men jag gillar mest att se deckare på film, som Sherlock Holmes.

Är du en bra detektiv?
– Ja, det är jag nog. Jag och Amanda fick hjälpa till flera gånger att leta reda på saker som folk hade tappat bort under inspelningen.

Hur skulle du beskriva Lasse? Hur är han som person?
– Han är en trevlig pojke som tänker efter mycket och är försiktig. Han är väldigt nervös och rädd för saker. Höjdrädd till exempel. Maja är tvärtom. Hon bara kör!

Finns det några likheter mellan dig och Lasse?
– Jag vet inte. Jag är nog lite mer som Maja. Folk brukar fråga mig om jag är höjdrädd men det är jag inte.

Hur har du hunnit med skolan samtidigt som Lassemaja?
– Från början gick det bra, men sedan gick det lite sämre. Jag fick jobba mycket på sommarlovet. Jag tog ju ledigt från skolan under inspelningarna, men ofta satt jag och pluggade på eftermiddagarna och helgen.

Vilket är ditt favoritämne i skolan?
– Matte – det är kul när man förstår. Och idrott också!

Vilket ämne gillar du minst?
– Franska för det var jobbigt när jag var borta. Det var svårt med ord och uttal, att lära sig själv, så det måste jag ta igen nu.

Hur har folk i skolan reagerat på att du är med i filmer?
– Lite olika. Nu när den har kommit ut tycker många att det är coolt. De verkar glada.

Hur har dina kompisar reagerat?
– De är exalterade! Jag vill inte bli en snobb bara för att jag är med i några filmer, så det har jag frågat dem. ”Nej, nej! Du är ingen snobb”, har de svarat. De är uppmuntrande och stöttar mig.

Vad tycker du om att göra när du är helt ledig?
– Jag gillar att vara med kompisar. Spela dator är också kul, och spela fotboll. Jag gillar Zlatan och Cristiano Ronaldo!

Och du är kristen också?
– Ja, det stämmer!

Hur påverkar det dig som skådespelare?
– Det påverkar mig ganska mycket. Jag vill inte säga fula ord och så. Jag sa det när vi skulle spela in LasseMaja. ”Det är lugnt!” sa de, och strök de replikerna.

Lukas är bara fjorton år men har redan haft huvudrollen i fyra filmer – tre om LasseMaja och en fjärde, Pojken med guldbyxorna, som har premiär i höst. Ändå vet han inte om han vill bli skådespelare i framtiden.
– Det varierar, erkänner Lukas. Jag vill antingen satsa på skådespeleri eller fotboll. Jag har fått en chans som skådespelare som jag har tagit. Samtidigt är jag ju bara 14 år och det är jobbigt att välja. Just nu vill jag i alla fall inte ha fler huvudroller. Först vill jag satsa på skolan.

Lukas Holgersson
Ålder: 14
Bor: Solna
Gör: Spelar Lasse i LasseMaja-filmerna, går i sjuan
Favoritskådis: Johnny Depp
Favoritfilm: Forrest Gump

Hitta på nätet
www.filmcafe.nu Träffplats för dig som vill vara med framför eller bakom kameran
www.filmservice.se Registrera dig som statist här, framför allt är det bra för dig som bor i Västra Götaland.
www.rmfrank.net Här kan du söka roller, till exempel i en reklamfilm.
www.stagepool.se Här hittar du massor av annonser och kan anmäla dig själv också för att visa vem du är.

Text: Cecilia Imberg

Copyright 2006-2016 just de' och upphovsman. Kontakt: justde', Storängsvägen 26 B4, 184 32 Åkersberga, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.