Hockeytips från ett träningsproffs

s 20 21stefan liv liten
– Jag hade en dröm när jag var 10 år, berättar Magnus Carlson.

Jag ville bli proffsspelare i NHL och gifta mig med Maria, den snyggaste tjejen i min klass. Så jag bad till Gud att det skulle blir så.

Magnus fick inget NHL-kontrakt. I stället blev han en av fystränarna för HV71. Och han fick tjejen.

 

Man kan ju inte vara hockeyproffs hur länge som helst, vad gör de som måste sluta?
– Många blir tränare. En del killar studerar samtidigt som de spelar på elitnivå. Det är ofta då som man har hög lön och tid över för att till exempel läsa. Det tycker jag är smart. Då kan de välja vad de vill göra när hockeykarriären är över.

HV71 vann ju guld 2008 och ni har vunnit serien ett antal gånger, hur har du tränat laget nu för att de ska gå riktigt långt i slutspel 2010?
– Vi har tränat spelarna så att de ska spela som bäst i april, så att vi vet att de kommer gå långt. Sedan är det spelarnas kvalitet som avgör. Vi presterar alltid så bra vi kan, sedan finns det saker som vi inte kan påverka; domslut och kanske att det andra laget trots allt är bättre. Som ledare måste man stå över sådant och inte bara styras av att laget vinner eller förlorar.

Du brukar säga att ett lag aldrig är bättre än sin sista match, vad menar du?
– Om jag spelar dåligt så är jag egentligen inte bättre. Detsamma gäller i alla situationer: Om jag beter mig illa mot någon så är jag inte en bättre människa än den jag är just då, men jag kan bestämma mig för att jag vill förändras och bättra mig.

Din kristna tro, vad betyder den för dig?
– Den gör att jag känner mig trygg varje dag, den ger mig ett mål och ett meningsfullt liv både när det går bra och när det går dåligt.

Så blir du en bättre spelare:

Hitta fokus:
Fundera på vad som krävs för att du ska bli lite bättre varje dag. Till exempel: Vad ska du äta, hur mycket behöver du vila, vad ska du låta bli att äta och göra, vilken träning behöver du och så vidare … Ta hjälp av en tränare!

Svara på frågan:
Vad är det du vill? Om du har en stark vilja och känner för det du gör så har bättre chanser att lyckas!

Tänk på:
Det är ett fåtal som lyckas ta sig till NHL, men som Ingemar Stenmark sa: ”Ju mer jag tränar desto mer tur har jag.”

Kom ihåg:
Även om du inte lyckas nå målet så finns det en meningsfull uppgift för dig!

Glöm inte:
Gud vill att vi ska ge det bästa vi har till varandra.

foto Daniel Wengel | Texten har tidigare varit publicerad i just de’ nr 1 2010

Fler artiklar...

Copyright 2006-2016 just de' och upphovsman. Kontakt: justde', Storängsvägen 26 B4, 184 32 Åkersberga, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.