Är det okey att ljuga?

ljuga
Vad innebär det att ljuga? Varför ljuger vi människor? Vad säger Bibeln om att ljuga? Hur känns det när man ljuger? Och hur gör man egentligen om man ångrar sig?

 Vad är lögn?
Att ljuga är att säga att något är sant, även om det inte är det.

Ljuga eller tala sanning?
Ibland ljuger vi för att vi är rädda att någon ska bli arg om han eller hon får reda på sanningen. Även om det känns lättast i stunden att ljuga så brukar det inte kännas lika bra efteråt. Det är bättre att säga sanningen direkt även om det kanske känns jobbigt just då. Precis som när man drar bort ett plåster riktigt snabbt så gör det ont en kort stund men sedan är det över. Och det gör varken ont eller känns jobbigt längre.

Vill du vara snäll?
Ibland vill man ljuga för att vara snäll, till exempel mot sin kompis. Men det är ändå bättre att säga sanningen. Din kompis kommer kunna se i ditt ansikte och i dina ögon att du ljuger. Säg sanningen direkt istället, men säg den på ett trevligt sätt.

Lång näsa?
Har du sett Disney-filmen Pinocchio? Den handlar om en trädocka som vill bli människa. Varje gång Pinocchio ljuger så växer hans näsa! Tänk om alla vi människor hade varit som Pinocchio, då hade vi aldrig ljugit. Eller så hade alla haft väldigt långa näsor!

Vad säger Bibeln om lögn och sanning?
Det åttonde budet i Bibeln säger: ”Du ska inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa.” (Läs 5 Mosebok, kapitel 5, vers 20.) Det betyder att man inte ska ljuga för någon, men inte heller om någon.

I Bibeln kan vi läsa om en man som heter Paulus. Han brukade berätta för människor om Jesus och kristen tro. Så här sa han om lögnen: ”Lägg därför bort lögnen och tala sanning med varandra.” (Läs i brevet till Efesierna, kapitel 4, vers 25.) Det betyder att vi ska sluta ljuga, och istället säga det som är sant till varandra.

Jesus sa: ”Allt vad ni vill att människor ska göra er, det ska ni också göra dem.” (Läs Matteus evangelium, kapitel 7, vers 12.) Detta ställe i Bibeln brukar kallas för ”den gyllene regeln”. Den säger att man ska behandla andra så som man själv vill bli behandlad. Om du inte vill att dina kompisar ska ljuga för dig, ska du alltså inte ljuga för dina kompisar.

Förlåtelsen tar bort det som blev fel
Alla människor ljuger någon gång. Ibland ljuger vi kanske för att vi inte vågar säga sanningen, för att vi är rädda att någon ska bli arg. Andra gånger ljuger vi för att vi inte vill säga sanningen. När man har gjort något fel kan det kännas ungefär som när man har en sten i skon. Det känns inte bra. Oavsett varför vi ljuger är det viktigt att komma ihåg att vi alltid kan ångra oss och be om förlåtelse. Då känns det som skönt, som när man plockar bort stenen i skon.

Förlåtelsen fungerar ungefär som ett suddgummi. Den tar bort det som blev fel. På teckenspråk säger man faktiskt ”förlåt” med tecken som betyder ”Snälla, sugga bort”.

Känner du igen orden: ”Förlåt oss våra skulder, såsom också vi förlåter dem som står i skuld till oss”? De kommer ifrån bönen ”Fader vår”, som Jesus har lärt oss att be (läs hela bönen i Bibeln i Matteus evangelium, kapitel 6 versarna 9-15). När vi ber dessa ord ber vi att Gud ska förlåta oss, sudda bort, allt som vi har gjort fel, men vi lovar också Gud att vi ska förlåta alla som har gjort taskiga saker mot oss.

Texten har tidigare varit publicerad i just de’ nr 5 2012

Fler artiklar...

Copyright 2006-2016 just de' och upphovsman. Kontakt: justde', Storängsvägen 26 B4, 184 32 Åkersberga, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.